Dana 18. rujna HNK Zadar se obratio Antenni d.o.o. u svezi spornih informacija objavljenih u članku na internetskom portalu/internet stranicama: https://www.antenazadar.hr,
na web adresi: https://www.antenazadar.hr/clanak/2023/09/iza-kulisa-sto-je-presudilo-u-odabiru- investitora-hnk-zadar-prijateljstvo-provizija-ili-nesto-trece/,

objavljenom dana 15. rujna 2023. god., pod naslovom: „IZA KULISA Što je presudilo u odabiru investitora HNK Zadar – prijateljstvo, provizija ili nešto treće?.“.

Sukladno odredbama članka 40., 22. i dr. Zakona o medijima (Narodne novine broj: 59/04, 84/11, 81/13, 114/22) zamolili smo ih za objavu sljedećeg ispravka/demantija objavljene informacije:

„U medijskoj objavi: „IZA KULISA Što je presudilo u odabiru investitora HNK Zadar – prijateljstvo, provizija ili nešto treće?.“ na internetskom portalu/internet stranicama: https://www.antenazadar.hr, dana 15. rujna 2023. god. godine iznesene su lažne informacije kojima nepotpisani autor članka obmanjuje javnost pokušavajući stvoriti percepciju da je rad tijela i djelatnika HNK Zadar pravno i moralno kompromitiran, među ostalim i impliciranjem da su odluke koje HNK Zadar donosi „unaprijed donesene“, i to pod utjecajem trećih osoba. Kompletan članak je kreativna izmišljotina, indikativno je, nepotpisanog autora, a informacije koje se prenose ničim nisu dokazane (poglavito jer su „pouzdani izvori“ koje autor navodi plod autorove mašte). HNK Zadar zahtijeva da portal Antena Zadar i neimenovani autor članka objavi javnu ispriku za prenošenje lažnih informacija kojima se nanosi ozbiljna šteta za ugled i čast HNK Zadar, te se vrši povreda prava osobnosti kako kluba tako i njegovih djelatnika. U slučaju objave javne isprike HNK Zadar je voljan uzdržati se od pokretanja daljnjih radnji u svrhu zaštite povrijeđenih prava i interesa.

Ovim putem HNK Zadar traži od navedenog medija objavu, sukladno Zakonu o medijima, da HNK Zadar izrijekom osporava istinitost i vjerodostojnost svih informacija navedenih u odnosnom članku.

Ovaj demantij HNK Zadar daje kako se njegova šutnja ne bi smatrala njegovim priznanjem.“

Budući su ovdje demantirani navodi neistiniti, i izravno štete pravima i interesima HNK Zadar, te se njima teško povrjeđuje njegovo pravo osobnosti iz članka 19. i dr. Zakona o obveznim odnosima (Narodne novine broj: 35/05, 41/08, 125/11, 78/15, 29/18, 126/21, 114/22, 156/22), pozvali smo ih da u skladu sa zakonom, u svrhu ispravka odnosne objavljene informacije objave gore istaknuti ispravak, bez promjena i dopuna, na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena informacija na koju se ispravak odnosi.

Nadalje, kako je odnosna objava tek posljednja u nizu kojima se HNK Zadar i njegovi djelatnici bez ikakvih dokaza pokušavaju „okaljati“ u očima javnosti, a u odnosnoj objavi je navedeno da njihova navodna „novinarska istraga ide dalje“, ljubazno smo ih obavijestili kako ćemo za svaki sljedeći članak koji bude sadržavao slične lažne i neprovjerene informacije pokrenuti odgovarajuće prisilne postupke u svrhu zaštite naših prava i interesa. Isto bismo učinili i u slučaju da nisu objavili ovaj demantij unutar zakonom propisanog roka.

Međutim kako ga jesu objavili, iako na neadekvatan način, uzdržat ćemo se od daljnjih radnji s naše strane, pod uvjetom da se članci ovakvog tipa više ne objavljuju bez prethodne medijske istrage, koju u konkretnom slučaju nisu izvršili niti pokušali izvršiti prije no što su objavili članak. Najbolji pokazatelj je da tek sada od nas traže da im na uvid dostavimo određenu dokumentaciju, a članak u kojemu su o istoj već zauzeli stav je ranije objavljen i u očima javnosti je stvorena određena slika na našu štetu.

Nećemo se upustiti u daljnje komentiranje navoda koje su iznijeli u spornom članku, reći ćemo samo da su njihove „informacije“, od kuda god one došle, pogrešne, te da je ponuda koja je odabrana od strane skupštine kluba jednoglasno odabrana kao konkretnija, cjelovitija i potpunija. Odluka o ponudi je donesena nakon intenzivnog procesa i većeg broja analiza uz suradnju s financijskim i pravnim stručnjacima, pri čemu se s objema stranama postupalo na jednak način, te je obavljeno više desetaka zajedničkih sastanaka u svrhu razrađivanja svakog aspekta njihovih ponuda, planova ulaganja i osiguranja koja su spremni dati za svoja ulaganja, upravo kako bi se odluka o najpovoljnijoj ponudi mogla donijeti na temelju cjelovite i potpune informacije. Utoliko nas vrijeđa impliciranje o odabiru „nepovoljnije ponude“ jer zaključak o tome nije moguće donijeti na temelju jednog dokumenta kako se implicira u članku.

Ono što očekujemo i zahtijevamo te za što ćemo se boriti je da sve informacije koje budu medijski prenesene budu točne i potkrijepljene dokazima, a ne da se radi o nečijim indicijama koje se u očima javnosti prezentiraju kao utvrđene ili općepoznate činjenice, te da se na taj način stvara pogrešna svijest u očima javnosti.

Uprava HNK Zadar

BUDI DIO OBITELJI

Postani dio Zadrove obitelji – učlani se i sudjeluj u aktivnostima HNK Zadar. Člansku iskaznicu možeš nabaviti u tajništvu Kluba. Ako imaš pitanja, javi nam se. Mi tebe čekamo, a što ti čekaš :)