Tjedan dana prije seniorske momčadi HNK Zadar, mlađe uzrasne kategorije počele su na Višnjiku s pripremama za novu sezonu. Iako ovotjedne vrućine i omamljujuća sparina nisu smekšale žestinu na treninzima, prva blaga svježina ljetnog predvečerja djelovala je okrjepljujuće kada su juniori na travnjaku SC Višnjik upravo završavali s treningom. Pioniri su se tek počeli zagrijavati, a ranije su trening odradili i kadeti Zadra. Tri udarne mlađe kategorije Škole nogometa HNK Zadar rade punom parom.

– Imamo osvježenu kategoriju i dosta novih igrača pred kojima je sezona u kojoj radom moraju dosegnuti razinu potrebnu za konkurentno ligaško natjecanje. Samo posvećeni rad donosi rezultat, nema druge formule za uspjeh u sportu i životu – kaže novi trener juniora Ante Morić. Dosadašnji trener kadetske momčadi s kojom je lani u prvoj HNL sezoni osvojio sjajno 10. mjesto, preuzeo je juniore od Zvonimira Jurića koji se kao pomoćnik pridružio prvom treneru seniora Marinu Oršuliću. Morić je s kadetima napravio vrhunski posao u HNL-u usput promoviravši Šimuna Butića, Marina Uskoka, Sebastijana Kajtazija, Davida Skukana, Mihaela Bugariju i druge igrače u prepoznatljiv proizvod Škole nogometa HNK Zadar, a isti zadatak ove će sezone pokušati odraditi s juniorima u Prvoj nogometnoj ligi Nogometnog saveza Split. Zadarski juniori prošle su sezone bili četvrti među Dalmatincima, iza bodovno nedodirljivog splitskog trokuta NK Solin-HNK Hajduk-RNK Split, ali i na pristojnoj bodovnoj udaljenosti od sinjskog Junaka, Abecede sporta, Neretve, stobrečkog Primorca i drugih dalmatinskih ligaša. Biti konkurentan u slučaju juniora znači – pokušati se popeti na sam vrh.

S druge strane, pioniri i kadeti Zadra ponovno će ove sezone igrati u elitnom prvoligaškom društvu protiv zagrebačkog Dinama, splitskog Hajduka, Rijeke, Osijeka, Lokomotive i drugih prvoligaša. Treneri kadeta Frane Lojić i pionira Ante Strinić zato pomalo slažu kockice oko svojih momčadi. Mlađe uzrasne kategorije imaju svoju dinamiku zbog uzlaznih i izlaznih godišta, no oba trenera ističu kako su zadarske kocke i kockice posložene poput onih stolarskih u danskom gradiću Billundu, sjedištu legendarnog proizvođača igračaka Lega.

– Ugodno sam iznenađen reakcijom i stavom igrača na prvim treninzima i upoznavanju. Imat ćemo jako dobru momčad, vidi se kako su prethodni treneri napravili dobar posao. Pored toga imamo i nekoliko dječaka na probi kako bi zaoštrili konkurenciju – ističe Lojić. Novi trener kadeta nedavno je predstavljen zadarskoj javnosti, dok je Strinić dio zadarske omladinske škole već pune dvije godine. Njegovi pioniri bili su lani najimpresivnija zadarska nogometna priča, pa iako su pionirski reprezentativac Luka Miočić, potom Gabrijel Čirjak, Frane Mrkić, Marko Brkljača, Karlo Budanović i Ante Šimović već navukli kadetski dres, trener Strinić vjeruje u uspjeh.

– Naša momčad nije baš od jučer. Duže smo vrijeme u procesu, što znači kako ćemo ove sezone biti kombinatorniji, a time i konkurentniji od starta nove sezone. Vjerujem da ćemo lakše ući u prvenstvo i boriti se za sredinu ljestvice, iako ćemo u fizičkom smislu biti možda nešto slabiji – kaže Strinić. Trenerima Moriću, Lojiću i Striniću pomagat će kondicijski trener Luka Fuzul te treneri vratara Marin Pedić, Jakov Pinčić i Toni Ćurčija. Druge momčadi pionira i kadeta s treninzima će početi sljedeći tjedan, kada će startati i kategorija Tića. Tada će zadarska tvornica nogometnih talenata i doslovno raditi punom parom.

 

BUDI DIO OBITELJI

Postani dio Zadrove obitelji – učlani se i sudjeluj u aktivnostima HNK Zadar. Člansku iskaznicu možeš nabaviti u tajništvu Kluba. Ako imaš pitanja, javi nam se. Mi tebe čekamo, a što ti čekaš :)